IMG_4133

Izlet na Vransko jezero 29.05.2017.

U ponedjeljak 29. svibnja, sa naših 35 veselih i uzbuđenih predškolaca iz cjelodnevnog i predškolskog programa u jutarnjim satima uputili smo se prema prekrasnom Parku prirode Vransko jezero!

Kako bi ovaj posjet bio i edukativnog karaktera, odlučili smo se krenuti od Info centra Crkvine, odakle kreće poučna staza nazvana Ptice!

Ova drvena poučna staza postavljena je u ornitološkom rezervatu na samom Vranskom jezeru. Dok šećete drvenom stazom, pogled se pruža na tršćake Vranskog jezera u kojem se kriju razne vrste ptica od kojih ćete možda vidjeti i čaplju dangubu – zaštitni znak Vranskog jezera ili ugroženog malog vranca kojemu je Vransko jezero jedino stabilno gnijezdilište u Hrvatskoj.

Na početku drvene poučne staze koja se nalazi na samom ulazu centra Crkvine, dočekalo nas je simpatično i stručno vodstvo, Maja i Aleksandar koji su nas za početak podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je išla u obilazak staze, a druga skupina je ostala kod centra na edukativnoj radionici o pticama i slobodnoj igri na velikoj livadi. Nakon povratka prve skupine ekipa se zamijenila, tako da su svi imali priliku sudjelovati u obilasku, aktivnosti, igri i odmoru! Naši vodiči na stazi su nas upoznali sa značenjem samog jezera, močvarom, raznolikim staništem za mnoge ptice i ostale životinjske vrste kao i  staništima rijetkih vrsta biljaka, a uz pomoć dvogleda svi smo imali prilike promatrati ptice, te pitati i učiti razne zanimljivosti o njima… Zato dragi roditelji, neka vas vaši mališani jednom povedu u ovaj prekrasan Park prirode udaljen svega 45 minuta od nas, kako bi se i sami uvjerili u prekrasnu prirodu i bogatstvo života jednog najvećeg jezera u Hrvatskoj!