POČETAK NOVE PEDAGOŠKE GODINE 2016/17. U NAŠEM VRTIĆU

Pedagoginja, Andrijana Lončar Surić

 

Svaka nova pedagoška godina u našem vrtiću predstavlja novi početak za našu djecu, roditelje i odgojitelje. Ako je ujedno to i prvi polazak djeteta u vrtić onda je to i velika prekretnica u njegovu životu. Ove pedagoške godine imamo 39 novoupisane djece od ukupno 110 djece koja se nalaze u našim vrtićima raspodijeljenih u 6 odgojno-obrazovnih skupina. Stoga su nam od iznimne važnosti i utisci o prvim danima boravka jer oni ujedno mogu odrediti povoljan ili nepovoljan odnos djeteta i roditelja prema cjelokupnom boravku u vrtiću. Stoga je važno napomenuti kako u ovom periodu na početku svake pedagoške godine ulažemo veliki napor i imamo puno razumijevanja za svako dječje ponašanje u vremenu adaptacije. Dobra suradnja odgojitelja i roditelja je temelj koji doprinosi zdravom razvoju i napredovanju djeteta. Uspostavljanje pozitivne komunikacije i prisne socio-emocionalne veze s djecom osiguravaju kvalitetan odgojno-obrazovni rad i dobru atmosferu u našem vrtiću.

I ove godine bitne zadaće na novou naše ustanove koje ćemo realizirati kroz rad s djecom su:

  • Stvaranje uvjeta za potpun i skladan razvoj djetetove osobnosti kao i doprinos kvaliteti njegova odrastanja.
  • Nastavak unapređenja i oblikovanja poticajnog materijalnog i socijalnog okruženja prostora u funkciji igre i učenja djece.
  • Primjena suvremenih procesa učenja djece, poticanje suradnje, timskog rada i kvalitetne interakcije na svim razinama.
  • Obogaćivanje odgojno-obrazovnog rada blagdanima, proslavama, svečanostima, posjetima i izletima.
  • Očuvanje kulturne baštine našeg kraja.
  • Razvijanje ekološke svijesti kod djece.
  • Praćenje, procjenjivanje i dokumentiranje odgojno-obrazovnog rada.
  • Poticanje, uvažavanje i prihvaćanje različitosti kroz svakodnevni život s djecom s teškoćama u razvoju u vrtiću.
  • Suradnja s roditeljima.

Ove godine kao i proteklih, na realizaciji odgojno-obrazovnog rada imamo 9 odgojitelja, nositelja 6 odgojnih skupina u matičnom i područno objektu. To su;

U JASLICAMA („Patuljci“) rade naše tete, Meri Kevrić i Mirjana Marinović

U STARIJOJ MJEŠOVITOJ („Štrumpfovi“) u Poličniku, tete Tanja Čačić i Sendi Šušić

U područnom objektu Briševo u JASLICAMA („Pilići“), tete Jadranka Paić i Marijana Huljev

U STARIJOJ MJEŠOVITOJ u Briševu („Pačići“), tete Marijana Brkić i Ivana Knežević

U programu predškole, imamo dvije odgojne skupine, u Poličniku će to biti „Loptice“ a u Briševu/Murvici „Mali genijalci“. Odgojiteljica koja je nositeljica ovih skupina je Antonia Kovačević. Program predškole traje od 01. listopada 2016. godine do 31. svibnja 2017. godine. Vrijeme održavanja programa predškole iznosi 2 sata dnevno, a započinje u područnom objektu svakim danom od 13,00 do 15,00 sati, a u matičnom objektu od 15,30 do 17,30 sati i provodi ga isti odgajatelj

Cilj programa je  osigurati okružje u kojem će djeca najviše moguće razviti svoje potencijale, zadovoljiti svoje aktualne interese i time steći znanja, vještine i navike koje će mu omogućiti uspješnu prilagodbu novim uvjetima života, rasta i razvoja, što ga u školi očekuju.

Stoga se ponovno radujemo početkom ove pedagoške godine druženju, veselju i maksimalnoj igri s našom djecom. Svoj novoupisanoj djeci kao i našim starim korisnicima želimo mnoštvo radosti, poticaja, uvažavanja, ljubavi, druženja i učenja, kako bi se u našem vrtiću dobro osjećali i prihvatili ga kao svoj drugi dom!